Officiële website van de Old English Sheepdog Club Nederland
Inhoud

OES en kinderenHoera....een pup in huis!

Een pup in huis is heel erg leuk, maar geeft ook een grote verantwoordelijkheid.

En of het dan uw eerste pup is of dat u al eerder pups hebt opgevoed en grootgebracht, maakt niet uit. Het is en blijft een spannende periode waarbij elke pup op manier begeleid moet worden die bij de pup past. Een pup in huis is niet alleen leuk, maar ook spannend. Het geeft tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid. Het maakt daarbij niet uit of dit de eerst pup is of dat er al eerder pups zijn opgevoed en grootgebracht. Het is en blijft een spannende periode waarbij je goed moet kijken wat past bij deze pup, want iedere pup is weer anders en moet dan ook op eigen wijze begeleid worden.

Met de fokker heeft u een datum met tijdstip afgesproken wanneer de pup kan worden opgehaald. Het beste is dit zo vroeg mogelijk te doen, omdat de pup de rest van de dag aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Van belang is ook het tijdsvoerschema voort te zetten wat de pup gewend is, zodat u dit zo min mogelijk verstoort.

De pup vindt het heerlijk om op uw schoot te liggen tijdens de autorit, dit kan natuurlijk alleen als u de bijrijder bent. Verstandig is om een handdoek eronder te leggen, want door alle spanning kan de pup weleens een plasje laten lopen. Hou er ook rekening mee dat de pup bij een lange afstand kan worden (wagenziek). Stel dat u niet de bijrijder bent dan is het verstandig de pup te vervoeren in een bench, waarin u (uiteraard) van tevoren een zachte doek hebt gelegd, het liefst met de geur van de moeder erop. Sommige fokkers geven een kussentje mee die gevuld is met vacht van hun moeder, zodat de geur er aanhangt.

Bij een lange rit is het verstandig een stop in te voeren, zodat de pup even kan lopen, zijn behoefte kan doen en eventueel wat kan drinken. Let er wel op dat de stopplek schoon is! De pup heeft nog niet al zijn entingen gehad.

Thuisgekomen is het fijn wanneer de pup de gelegenheid krijgt zijn behoefte te doen en binnen in eerste instantie met rust gelaten wordt. Van tevoren is al bedacht welke plek (voor bench of matrasje) voor de pup wordt. Soms is een pup zo eigenwijs dat hij wat later aangeeft dat hij een andere voorkeursplek heeft. Laat hem op zijn gemak zijn omgeving verkennen. Geef hem tijd! Binnenshuis zijn alle indrukken al vermoeiend genoeg, het gezin staat te popelen om hem aan te raken en te knuffelen, laat staan dan ook nog de buitenomgeving. 

Er zullen veel mensen in uw omgeving zijn die de pup willen zien, ze hebben misschien lange tijd samen met u uitgekeken naar de komst van de nieuweling. Voorkom dat het te druk wordt. De pup krijgt dan zijn eerste dag te veel nieuwe prikkels waar hij mee om moet gaan, wat erg vermoeiend is. Ook is het voor u allemaal (weer) nieuw en als u dan doorlopend bezoek krijgt kunt u zich niet bezighouden met de pup.

Als u ziet dat uw pup wat gaat rondsnuffelen neem hem dan direct mee naar buiten, als hij hier zijn behoefte doet beloon hem hier dan uitbundig voor.

Als pups ongeveer drie weken oud zijn zullen ze instinctief het slaapgedeelte van het nest verlaten om te gaan plassen/poepen. Ze zijn als het ware voorgeprogrammeerd (instinct) om zindelijk te worden.

 

De pup moet geleerd worden dat een huis ons nest is en dat ze naar buiten moeten gaan als ze hun behoefte moeten doen. De volgende tijden en regels zijn dan ook belangrijk om in acht te nemen. Neem de pup op gezette tijden steeds mee naar buiten om hem iedere keer op dezelfde plek zijn behoefte te laten doen:

  • ’s morgens vroeg
  • na de maaltijd
  • na het spelen
  • na elke opwinding (bijvoorbeeld als er bezoek is gekomen)
  • direct naar het slapen (de pup slaapt nog veel op de dag)
  • na het oefenen/trainen
  • ’s avonds om de 1 á 2 uur

Als de pup aan de grond snuffelt kun je hem helpen het proces te versnellen. Het is belangrijk dat u bij hem blijft. Wees geduldig. Zodra de pup zijn behoefte gaat doen kunt u wat tegen hem zeggen, bijvoorbeeld ‘ga eens wat doen’, of ‘plasje doen’. Als de pup klaar is, beloon hem dan enthousiast en speel even met hem. Uw pup legt hierdoor de associatie tussen buiten zijn behoefte doen en een beloning.

 

Als je op welk tijdstip dan ook merkt dat de pup in huis aan de vloer snuffelt en ronddraait of wil gaan hurken, moet je dit onmiddellijk onderbreken en hem naar buiten brengen. Daar mag de pup zijn behoefte doen. Hoe vaker de pup mee naar buiten wordt genomen, hoe minder hij binnenshuis plast/poept en hoe sneller hij zindelijk wordt. Het duurt echter een poos voordat een vaste gewoonte ontstaat: wees dus voorbereid op af en toe een ongelukje. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan is het jammer en betekent dit dat je de volgende keer beter moet opletten op de signalen die hieraan voorafgaan. Bestraf de pup niet als het binnen gebeurt. De pup kan de straf echt niet koppelen aan iets wat in het verleden is gebeurd.

 

Om de nacht makkelijker door te komen moet de pup, vlak voor het slapen gaan, worden uitgelaten. Verder moet u rekening houden met de laatste voeding (vroeg in de avond) en kan de waterbak beter op tijd weggehaald worden (ruim twee uur voor de laatste wandeling)

 

Wanneer de voorkeur uitgaat naar een bench, begin dan al gelijk met de benchtraining of leer de pup gelijk aan zijn vaste slaapplek te vinden door hem daarop neer te leggen. Veel Pups vinden het heerlijk onder de trap te liggen. De pup leert dan de eerste dag al dat dit zijn slaapplaats is. Sommige fokkers hebben al een bench in de puppy-ren staan zodat de pup hiermee al vertrouwd is. Dan kan de eerste nacht helpen hem daarin te leggen om de eerste nacht zonder zijn moeder en broertjes en zusjes door te komen, maar die u natuurlijk ook op veel andere manieren kunt doorkomen, zoals een matras ernaast te leggen en de pup het gevoel te geven dat hij niet alleen is. Deze methode schept vanaf het begin een band.

Om uw pup de eerste nacht door te laten slapen kunt u het volgende doen:

  • laat de pup vanaf 20.00 uur niet meer drinken (later op de avond een paar slokjes is eventueel nog mogelijk
  • ga zo laat mogelijk nog een keer met de pup naar buiten om zijn behoeften te laten doen
  • leg hem op zijn plek en ga zelf slapen.

De volgende morgen stap je zo vroeg mogelijk uit bed om de pup dan direct weer naar buiten te laten gaan om zijn behoeften te doen. De pup leert hiermee al een korte nacht door te slapen, de tijden gaat u rustig aan verruimen. In het begin is het handig om overdag 2 uur als tussentijd te nemen. Als de pup nog erg slaperig is, laat hem dan lekker slapen.

Het is wel belangrijk dat de pup op tijd zijn eerste voeding krijgt. En: na elke maaltijd de pup meteen even naar buiten laten gaan want hij zal dan zeker een plas doen!