Een hond in huis.

een hond in huis

Wie zwicht er niet bij het zien van een pup? En hoe verleidelijk is het om er zelf ook eentje te kopen? Maar voordat je een hond koopt, moet je over een aantal dingen goed nadenken.

 

EEN VRIEND VOOR HET LEVEN

Als u overweegt om een hond te kopen, stel uzelf dan eerst een aantal vragen. Past een hond bij u en uw gezinssituatie? Wat zoek je in een hond? Wil je een rashond of liever een hond uit het asiel? Kies je voor een rashond, dan is het belangrijk dat je weet wat je verwacht van een hond. Er zijn meer dan 300 rassen, die niet alleen variëren in grootte en vacht, maar ook in karakter! Hieronder zetten we een aantal zaken op een rijtje waar je aan moet denken als je een hond wilt kopen.

Een hond moet uiteraard bij u en uw situatie passen. Een hond wil aandacht en beweging en een pup moet je opvoeden. Heeft u daarvoor genoeg tijd? Is uw woonsituatie wel geschikt voor een hond? Kan de hond zich binnenshuis bewegen? En – als u een huurhuis hebt – mag je dan volgens het huurcontract wel een hond hebben? Natuurlijk heeft een hond goede voeding en verzorging nodig. Sommige honden moet je regelmatig borstelen om grote klitten in de vacht te voorkomen. En een hond kost veel geld: sommige honden kunnen flink eten en om hem gezond te houden, heeft hij periodieke inentingen en wormkuren nodig. Natuurlijk kan je hond ook ziek worden. Afhankelijk van wat je hond voor ziekte heeft, kan de rekening van de dierenarts behoorlijk oplopen. Ga je op vakantie, dan heb je een oppas voor hem nodig of moet je zorgen voor een plek in het pension. Gaat hij mee, dan moet je controleren of de vaccinaties in orde zijn en of er andere eisen gelden. Uiteraard is het niet de bedoeling dat anderen last hebben van jouw hond. Zijn er voldoende uitlaatmogelijkheden in de buurt? Accepteren de buren dat je een hond hebt? En heb je je gerealiseerd dat een rashond gemiddeld zo’n tien tot twaalf jaar oud wordt?

Heeft u hier goed over nagedacht en bent u nog steeds enthousiast? Dan is een hond zeker iets voor u! Een hond heeft namelijk ook veel te bieden. Wat te denken van vriendschap, trouw, aanhankelijkheid en gezelligheid? Denk dan nog wel na over de vraag of je een reu of een teef wilt en of je een pup of juist een oudere hond wilt.

 

KINDEREN EN HONDEN, EEN FRAAI STEL

Wil je een hond aanschaffen en heb je kinderen, bereid je kind dan voor op de komst van de nieuwe huisgenoot. Leer je kind dat hondentaal anders is dan mensentaal. Klik op de link voor de tien gouden regels. Voor een kind is het leren omgaan met een pup eenvoudiger dan met een volwassen hond. Als je kind weet dat het heel voorzichtig met de pup moet omgaan, ben je al een eind op de goede weg. Denk goed na of het verstandig is een hond aan te schaffen als één van de kinderen bang voor honden is of er een hekel aan heeft. Een logeerhond is dan een goede proef op de som.

 

Zijn de kinderen enthousiast over een hond, dan beloven ze ongetwijfeld dat ze de hond dagelijks zullen uitlaten, borstelen en eten geven. Is de hond eenmaal in huis, dan kan de belangstelling snel afnemen. Een hond kopen ‘voor de kinderen’ kan dan op een teleurstelling uitlopen. De uiteindelijke verantwoordelijkheid hoort daarom niet bij de kinderen, maar bij de ouders te liggen. Kinderen kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, wel een rol spelen in de dagelijkse verzorging. Dat vinden ze niet alleen leuk, maar het vergroot ook hun verantwoordelijkheidsgevoel in het algemeen. Klik op de link voor meer informatie over kinderen en je hond.